Kendinize uygun planı kendiniz yapın
Sağlıklı
beslenmek alsında, çok sıkı bir diyet uygulamak, sevdiğiniz yemeklerden
vazgeçmek, aşırı zayıf kalmak değil. Önemli olan kendinizi iyi
hissetmek, enerjinizi yüksek tutmak, ve sağlıklı kalmak. Bunun için de
beslenme konusunda bazı temel prensipleri bilmeniz yeterli.
Kendi
planınızı kendiniz yaparak hem sağlıklı beslenebilir, hem de lezzetten
mahrum kalmzsınız. Bazı tavsiyeleri takip ederek çok daha sağlıklı ve
zinde yaşayabilir, ve yiyeceklere size sağlık katacak şekilde
yaklaşabilrisiniz.
Akıllı Beslenme:
Aslında ne yediğimiz değil nasıl yediğimiz de çok önemli.
- Yediklerinizi çiğneyin: Genellikle hepimiz yemeği çok az ve hızlı çiğneyerek yutuyoruz. Esasında bu hem sindirimi zorluyor, hem de yemeğin tadını almamızı engelliyor. Yapmak gereken yemekleri bol ve uzun uzun çiğneyerek, tadını çıkararak yemek.
- Stresten uzak yemek yiyin: Stresliyken yemek, mide yanması gibi sağlık sorunlarına sebep olabilmekte. Bu yüzden TV izlerken, araba sürerken, tartışırken yemekten kaçının. Kendinize sakin bir atmosfer yaratın, ve yemekten önce derin bir kaç nefes alarak sakinleşin.
- Vücudunuzu dinleyin: Kendinize gerçekten aç olup olmadığınızı bir sorun, tokken boş yere yemek yemeyin. Yavaş yemenin bir faydası da doyduğunuzu anlamak. Çünkü beynin, karnımızın doyduğunu anlaması bir kaç dakika alabiliyor. Yeteri kadar yemek sizi her zaman, zinde, enerjik ve sağlıklı tutacaktır.
- Erken ve sık yiyin: Güne mutlaka erken ve iyi bir kahvaltıyla baslayın. Gün içinde ihtiyacınız olan kalorileri alıp geceye kalmayın. Böylece daha rahat yakarsınız. Ayrıca sık aralıklarla beslenin. büyük öğün yemenin ne kadar sağlıksız olduğundanhala haberiniz yok mu?
Karbonhidtar, protein, ve yağın temelleri
Nasıl
bir beslenme alışkanlığı olursa olsun, protein, yağ, karbonhidrat,
vitamin, ve lifleri orantılı olarak almamız gerekmekte. Ama öncelikle bu
terimleri tanıyalım.
Karbonhidrat
Karbonhidratlar, şeker, lif ve nişastanın kombinasyonundan oluşur. Glukoza bölünerek vücudun ihtiyacı olan enerjiyi verir.
Lifler
Lifler
carbonhidrat kaynağı olamsına rağmen sindirilemez. Bu sebeple şeker,
kalp gibi hastalılardan bizi korur. Kolestrol ve trigliserid miktarını
azaltır. Lifler size daha çabuk tokluk hissi verir, kan şekerini
dengler. Günde yaklaşık 20 30 gram lif almamız gerekir. Ancak normal bir
insan bunun yarısını almaktadır. En iyi kaynaklar meyve sebzeler,
baklagiller, ve lif oranı yüksek özel ürünlerdir.
İyi Karbonhidrat Kötü Karbonhidrat
Kötü
Karbonhidratlar, pilav, beyaz uz, rafine şeker gibi proseslenmiş
gıdalarda bulunur. Çabuk sindirilmesinden dolayı kan şekerinde ani
artışlara sebep olurlar. Bu da kilo almaya neden olur.
İyi
Karbonhidratlar, kolay sindirilmediği için, şeker seviyesinde ani
yükselmelere neden olmaz. Bu sayede insülin seviyeniz daha regule olur.
Meyve, sebze, baklagiller ve tahıllar iyi karbonhidrat kaynağıdır.
Protein ihtiyacı
Vücudumuz
hücre organ ve doku yenilemek için proteine ihtiyacı vardır. Protein
seviyesi çok önemli çünkü az alınması durumunda doku yıkımı olabilir,
fazlası da böbreklere zarar verir.
Protein kaynakları
Bir çok insane kırmızı eti protein kaynağı olarak görmektedir. Ancak ette zararlı yağlar da mevcuttur. Bu yüzden baklagiller ve balık daha sağlıklı kaynaklarıdır.
Yağlar
Genelde
yağdan uzak durmamız gerektiği söylenir, ama taze ve yüksek kaliteli
yağların bize bir çok faydası vardır. Yağlar, hücre membranı
oluşturmaktan, beyin göz ve akciğerlerde öenmli fonksiyonlar oluşturmaya
kadar faydaları vardır. İyi yağlara örnekler, doymamış yağlar, omega 3
ve 6. Kötü yağlar ise trans ve doymuş yağlardır.
Vitaminler
Vitaminler
vücudun ihtiyacı olan organik bileşiklerdir. Ancak kendisini
üretemediğinden, dışarıdan alınması zorunludur. Meyveler ve sebzeler en
doğal vitanin kaynaklarıdır. Düzenli bir beslenme programı gerekli olan
vitaminleri karşılamada yeterli olacaktır. Ancak çocuklar, hamile
kadınlar, yaşlılar ve bazı sağlık sorunu olanlar ekstra vitamin almaya
ihtiyaç duyabilir.
Sağlıklı bir Beslenmede Besin Grupları
Gerekli besinleri alabilmek ve sağlıklı beslenebilmek için almanız gereken besinleri altı ana başlıkta toplayabiliriz.
Meyve ve Sebzeler: Vitamin antioksidan ve lif depoları
Tercihiniz:
Sebzelerde kesinlikle koyu renkliler. Renk koyulaştıkça sebzenin
içerdiği mineral vitamin ve antioksidan miktarı artmakta. Meyvelerde ise
çeşitlilik çok önemli. Her meyvenin birbirinden farklı bir çok faydası
var.
Dikkat
edin: Meyve suları 10 kaşık değerinde şeker içerir. Bu sebeple
sulandırarar içmenizde fayda var. Kurutulmuş meyveler, lif kaynağı olsa
da yüksek oranda kalori içerir. Kızartılmış sebzelerden ve ağır
soslardan uzak durmakta da fayda var. Bunlar yüzünden alıdığınız yararlı
besinlerin dışında gereğinden fazla yağ ve tuz da vücudunuza girmekte.
Tahıllar: Uzun süreli, sağlıklı enerji depoları
Siyah
tahıllar her zaman tercih edilmelidir. Bol tahıllı adıyla satılan hazır
ekmekler tercihiniz olacaktır. Bunun dışında yulaf, esmer pilav, darı,
arpa gibi gıdalar da tercih edilebilir.
Dikkat
edin: Proses edilmiş hallerinde(hazır gıdalarda) tahıl oranına dikkat
edin. Ayrıca yine bu gıdalarda gerektiğinden fazla şeker de bulunabilir.
Sağlıklı yağlar: Beyine ve vücut fonksiyonlarına destek
Bitkisel
yağları tercih edin, somon balığından, tohum ve fındık tarzı yağlardan
uzak durun. Yağları sıcaklığa ve ışığa maruz bırakarak zarar vermeyin. Trans yağdan ve donmuş yağlardan uzak durun.
Kuruyemiş, baklagiller ve tofu: Alternatif protein depoları
Bu gıdalar protein için çok doyurucu kaynaklardır. Ancak tuzlandrılmış ve rafine edilmiş olanlarıdnan uzak durum.
Balık, tavuk ve yumurta: Faydalı hayvansal proteinler
Omega
3 oranı yüksek balıklar kalp rahatsızlıklarına karşı faydalı bir
yağdır. Bunun dışında tavuk, hindi ve yumurta da iyi tercihlerdir.
Vejeteryanlar, bu proetinleri sebzeden de alabilir, ancak mutlaka
dışarıdan Omega 3 takviyesi almaları gerekmektedir.
Burada da işin sırrı yağlı ve civa oranı yüksek balılardan uzak durum (köpekbalığı, kılıç balığı, büyük boy ton balığı gibi)
Kalsiyum ve D vitamini için süt ve süt ürünleri
Kalsiyum kemik sağlığı açısından çok önemli bir maddedir. D vitamini de ince bağırsağın kalsiyumu sindirmesine yardımcı olur. Süt ve süt ürünleri u madelerce zengin besinlerdir.
Günde 1 ya da iki porsiyon düşük yağ oranlı, laktoz içermeyen ya da az oranda içeren süt ürünleri alınması tavsiye edilir.
Yüksek yağ oranlı ürünler, ve büyüme hormonu almış hayvanlardan elde edilen ürünlerden uzak durun.
Ne kadar su içilmeli?
Günde
en az 8 bardak su tüketimi tavsiye edilir. Ancak çok spor yapanlar,
hamile ve emziren kadınlar, sıcak iklimlerde yaşayanlar için bu miktar
daha da fazla olmalıdır. Kilolu insanların da daha fazla su tüketmesi
gerekir.
Sağlıklı beslenmede Kırmızı et, şeker ve tuzun yeri
Kırmızı
et çok doyurucu bir protein kaynağı olsa da, kolon kanseri riski
doğurur. Ayrıca aşırı miktarda sağlıksız yağ içermektedir. Bu sebepleher
gün kırmızı et yiyen bir insanın, değişikliğe giderek bazı günler beyaz
et tercih etmesi kolestrol seviyesini dengeleyecektir.
Şekerli içecekler ve tatlılar
Tatlıyı
tamamen kesmeden arada sırada almak size keyif verecektir. Ancak
şekerli içecekleri minimuma indirin çünkü bu tarz aşırı kalori ve
kimyasal depolarıdır. Ayrıca şekersiz, tatlantıdırıcılı içecekler de
faydalı değildir, hatta sağlıksızdır. Çünkü yapay tatlandırıcılar
vücudun şeker absorbsyon sistemini bozarak, diğer şekerli gıdaların
yüksek oranda kana karışmasına sebep olur.
Tuz
Günlük
sodyum ihtiyacımız 2300 mg civarındadır ki bu da 1 çay kaşığı kadar
tuza den gelir. Dondurulmuş gıdalarda ya da kutulanmış çorba gibi
ürünlerde bu miktardan fazlası bulunabilir. Bir çouğumuz kullandığımız
gıdalardaki sodyum miktarının farkında bile değiliz. Mümkünse bu tarz
ürünlerde düşük sodyum seçeneği sunanları tercih etmek gerekmekte.
İyi bir Beslenme Planı için Tavsiyeler
- Ambalajları okuyun : Şeker, mısır şurubu, tuz değerlerine dikkat edin. Bu değerleri yüksek olanlar pek sağlıklı olmayacaktır.
- Günlük tutun : Mümkünse tüm yediğiniz yiecekleri bir deftere not edin. Hafta sonunda durumunuza bakın ve bir önceki haftaya göre iyilişme var mı kontrol edin.
- Küçük adımlar : Küçü değişiklerle ilerleyin. Tüm alışkanlıklarınız bir anda değiştirmeye çalışmayın.
- Hedef koyun : En basitinden yemeklerde ağır bir ön yemek yerine salatyı tercih edin.
- Gıda gruplarında akıllı seçimler yapın : Mesea meyve suyu yerine sadece meyve yemek, ya da klasik karbonhidratlar yerine kepekli gıdalara dönmek faydalı olacaktır.
- Yeme – içme posili olmayın : Tüm sevdiğiniz yemekleri bir anda kesmenize gerek yok. Sıklığını ve miktarını azaltmak kaydıyla tatlıları ve kızartmaları yiyebilirsiniz. Yemek bir zevk kaynağıdır ve zevk almak kalbe her zman faydalıdır.
- Hareket edin : Egzersiz yapmak her zaman için diyetiniz verimliliğini arttıracaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder